Política
Amb el pas dels dies, els resultats del 12-M son cada vegada més incerts
Foto: Amb el pas dels dies, els resultats del 12-M son cada vegada més incerts | X (Twitter)
Eleccions catalanes

Incertesa per dues noves enquestes: Illa guanyaria, dubtes amb Puigdemont i Aragonès, i Orriols es reforça

Temps de lectura: 3 minuts
Amb el pas dels dies, els resultats del 12-M son cada vegada més incerts
Foto: Amb el pas dels dies, els resultats del 12-M son cada vegada més incerts | X (Twitter)

Aquest dijous s'han fet públiques dues noves enquestes que mantenen les mateixes tendències que fins ara, tot i que amb molts matisos, dins la cursa electoral de cara a les eleccions catalanes del 12 de maig: per una banda, un sondeig de Target Point difós a través del diari espanyol El Debate i, de l'altra, el CIS.

Per què és important? D'aquestes enquestes se'n desprèn que cap partit pot donar res per segur i que encara hi poden haver moltes sorpreses. Si bé el CIS pronostica que el PSC obtindrà una victòria còmoda i que els independentistes no sumaran, en el sondeig d'El Debate, Puigdemont s'acosta força a Illa i els independentistes podrien governar plegats. I atenció perquè els de Sílvia Orriols surten reforçats de les dues enquestes amb possibilitat de dos escons. 

Enquesta Target Point. El PSC manté la victòria que pronostiquen gairebé tots els sondejos publicats fins ara però Junts + Puigdemont per Catalunya li trepitja els talons, no tant en percentatge de vot com en escons: 38-39 per a Salvador Illa i 34-35 per a Carles Puigdemont. 

  • Aquests bons resultats de Junts podrien facilitar que, malgrat la victòria dels socialistes, Puigdemont aconseguís sumar amb la resta de forces independentistes per governar Catalunya i, d'aquesta manera, deixar fora de la governabilitat el PSC. 
  • Aquest sondeig també consolida i reforça encara més la posició de Junts per davant d'ERC, amb 7 escons de diferència entre Puigdemont i Aragonès. 
  • Sorprèn també l'ajustada victòria del PP davant de Vox, amb només 2 punts percentuals i dos escons de diferència. 
  • 0-2 escons per a Aliança Catalana de Sílvia Orriols, que fins ara n'obtenia 1 com a màxim a les diferents enquestes publicades. 

CIS. Segons aquest sondeig, Salvador Illa guanyaria les eleccions catalanes del 12 de maig amb una àmplia distància respecte de Junts i ERC. Els socialistes aconseguirien 39-40 escons, mentre Carles Puigdemont obtindria 28-30 diputats i superaria per la mínima ERC, que baixaria a 27-28 escons.

  • La diferència entre Puigdemont i Aragonès seria mínima segons el CIS: ERC guanyaria en percentatge de vot i Puigdemont en escons. 
  • A diferència de l'enquesta difosa per El Debate, el PP s'enfilaria fins als 13-14 escons i deixaria força enrere Vox amb 8-9 diputats.
  • El CIS atorga a Aliança Catalana (AC) entre 0 i 2 diputats i un percentatge del 3%, el més alt en una enquesta publicada fins a dia d'avui. 
  • Les majories son complicades segons els resutats que augura aquesta enquesta. Per assolir la presidència, Illa necessitaria, a més a més del vot dels Comuns, el suport d'ERC o de Junts.
  • D'altra banda, l'independentisme no obtindria la majoria absoluta ni amb un acord amb els de Sílvia Orriols.